top of page

El joc de la construcció: una evolució fascinant

Molt sovint, veiem que els infants van amunt i avall amb peces dins d'un cistell o fan el joc de construir. Però, què hi ha darrere d'aquestes accions?

No hi ha res perquè sí, tota acció de l'infant és important. Val la pena fixar-s'hi!!

A partir d'un any i mig podem veure que l'infant comença a agrupar: agafa diversos objectes quotidians i els col·loca en un contenidor (cistell, bosseta, caixeta). En aquest moment diem que l'infant col·lecciona, és a dir, ordena en grups petits segons el seu interès. La seva motivació és la d'escollir i comparar coses (pel color, la forma o ambdues qualitats alhora). Relacionar, examinar, abstreure certes propietats i descartar-ne d'altres són processos intel·lectuals on percepció i acció van de la mà.

Al principi, els infants poden col·locar de manera no intencionada els objectes que han recollit. Però, de mica en mica, hi aniran posant més intenció. En aquest moment, sobre el segon any de vida, col·leccionar es transforma i l'infant escull objectes, que més tard, utilitzarà per construir o fer joc simbòlic.

Podem observar diferents modalitats de construcció: posar un objecte a sobre un altre, organitzar els objectes en grups o en sèries, encaixar diferents elements o fent composicions. Aquesta activitat és típica dels infants de fins a tres anys, però es manté evolucionant i incorporant-ho en jocs més complexos.

Quan l’infant col·loca objectes una sobre un altre, està buscant la verticalitat. I quan decideix tombar la construcció, què passa? Segurament busca la reacció i es pot fer preguntes sobre què passa amb els objectes: fa soroll, roda, fins on va quan para? Destrueix i ho fa perquè és capaç de reconstruir.

142 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

COMENCEM

Publicar: Blog2_Post
bottom of page