top of page

Espais de natura

Actualizado: 3 feb 2022

L'exterior de l’escola és una gran finestra. Un espai obert, amable, estimulant, que convida a tenir experiències de vida. Les possibilitats que ens ofereix poder passar estones al jardí són moltes: les descobertes dels elements naturals i meteorològics a partir de les pròpies sensacions i percepcions, els estímuls que potencien les relacions, el moviment i d’altres oportunitats per créixer.

L’espai exterior és cada dia visitat per centenars de persones: els infants, les seves famílies i les persones educadores. Tots compartim aquest jardí, aquest gran aparador que esperona a ser visitat i explorat. Cames que passen entre els diferents espais, que travessen jardineres i pugen rampes. Peus que trepitgen la sorra, les pedres i la gespa. Sabates que en aquesta estació de l’any, s’humitegen si passen entre les herbes humides.


Les empremtes, els rastres de vida que ens deixa l’espai exterior diàriament i totes les vivències que hi ha, queda per sempre en el record entre els que hi convivim. Una peça que ha caigut i ha quedat oblidada a terra, unes flors que es cullen per quan vingui l’àvia a la tarda, un embolic de teles de roba que tapen uns troncs, unes pedres col·locades una darrere l’altra, un trasllat del joc que es vivia a dins i que dóna continuïtat a fora, una abraçada entre pare i fill abans d’acomiadar-se...

El significat de les accions que es poden viure a fora són determinants i ofereixen grans aprenentatges. Aquestes experiències es mereixen temps, qualitat, material i espais afavoridors per crear aprenentatges significatius. És per aquesta raó que som conscients que l’espai exterior s’ha de cuidar.

Sabem els avantatges que suposa conviure en un entorn privilegiat envoltat de natura, i també sabem tota la feina que comporta. Fulles que a la tardor cauen dels arbres i queden escampades, arbustos que creixen, sorra que queda compacta... És necessari un treball conjunt de l’equip per poder cuidar i mantenir l’espai exterior.

La conservació d’un jardí net i cuidat és tasca de tots. Famílies que col·laboren, jardiners de l’ajuntament que el conserven i educadores que diàriament el mantenen. Un procés col·lectiu que es viu amb entusiasme per poder crear espais amb bellesa, salut i benestar, adequat i pensat per als infants que hi habiten.

El jardí, un reflex de la vida de l’escola, un espai natural amb sentit, que convida a estar-hi, a fer-hi vida.


136 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
Publicar: Blog2_Post
bottom of page