top of page

Material inespecífic, milers d’oportunitats de joc


Cada curs, d'una forma o una altra, ens arriben els dubtes dels adults sobre el material que troben a la nostra escola.

-No hi ha joguines?, amb això jugarà?

-Oi i tant!

Els espais i els materials que oferim a la Lola Anglada pretenen estimular la curiositat i afavorir l’autoaprenentatge de cada individu.

Podem trobar jocs didàctics com és el cas dels encaixos, les nines, els cotxes..., joguines que als infants els hi agraden i els permet, a través del joc, adquirir aprenentatges relacionats amb l'espai i el funcionament del món que els envolta.

Per un altre costat, podem trobar materials senzills, versàtils i simples, als que anomenem materials no estructurats o inespecífics.

Ens referim a objectes naturals, reciclats, d'ús quotidià, sense cap finalitat preconcebuda, com poden ser cadenes, rodets, anelles, pedres, petxines, tubs, pots de metall, coladors, taps de suro, cordes, robes, llaunes i un llarg etcètera. Amb aquest tipus de material no hi ha sobreestimulació (ni llums, ni música...) D'aquesta manera com menys faci el material més farà l'infant, seguint el seu propi impuls i la seva iniciativa. Materials lliures d'estereotips que no corresponen a cap gènere o rol específic.

Procurem que siguin materials de qualitat i segurs pels infants, que els hi permetin experimentar i crear sense que el pes cultural o la funcionalitat dels objectes prenguin lloc a la creativitat, com poden ser els contes, els instruments, les eines, etc.

És per mitjà del joc on els infants descobreixen quines són les accions que poden realitzar amb els objectes, i és que els brinden un munt de possibilitats: ficar i treure, tapar i destapar, omplir i buidar, obrir i tancar, encaixar, arrenglerar, abocar, fer lliscar, estirar, agrupar i separar, prémer, penjar i despenjar, comparar, aparellar, etc. A través d'aquesta font inesgotable d'exploració i amb el joc lliure com aliat, és quan els infants coneixen les característiques, les similituds i les diferències dels materials.

Qualsevol objecte pot ser un tresor per als infants i esdevé una font inesgotable de descobertes.

Un buen juguete es aquel que, sin ser nada en concreto, puede ser todo

Francesco Tonucci


352 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


Publicar: Blog2_Post
bottom of page