top of page

Material inespecífic, milers d’oportunitats de joc


Cada curs, d'una forma o una altra, ens arriben els dubtes dels adults sobre el material que troben a la nostra escola.

-No hi ha joguines?, amb això jugarà?

-Oi i tant!

Els espais i els materials que oferim a la Lola Anglada pretenen estimular la curiositat i afavorir l’autoaprenentatge de cada individu.

Podem trobar jocs didàctics com és el cas dels encaixos, les nines, els cotxes..., joguines que als infants els hi agraden i els permet, a través del joc, adquirir aprenentatges relacionats amb l'espai i el funcionament del món que els envolta.

Per un altre costat, podem trobar materials senzills, versàtils i simples, als que anomenem materials no estructurats o inespecífics.

Ens referim a objectes naturals, reciclats, d'ús quotidià, sense cap finalitat preconcebuda, com poden ser cadenes, rodets, anelles, pedres, petxines, tubs, pots de metall, coladors, taps de suro, cordes, robes, llaunes i un llarg etcètera. Amb aquest tipus de material no hi ha sobreestimulació (ni llums, ni música...) D'aquesta manera com menys faci el material més farà l'infant, seguint el seu propi impuls i la seva iniciativa. Materials lliures d'estereotips que no corresponen a cap gènere o rol específic.

Procurem que siguin materials de qualitat i segurs pels infants, que els hi permetin experimentar i crear sense que el pes cultural o la funcionalitat dels objectes prenguin lloc a la creativitat, com poden ser els contes, els instruments, les eines, etc.

És per mitjà del joc on els infants descobreixen quines són les accions que poden realitzar amb els objectes, i és que els brinden un munt de possibilitats: ficar i treure, tapar i destapar, omplir i buidar, obrir i tancar, encaixar, arrenglerar, abocar, fer lliscar, estirar, agrupar i separar, prémer, penjar i despenjar, comparar, aparellar, etc. A través d'aquesta font inesgotable d'exploració i amb el joc lliure com aliat, és quan els infants coneixen les característiques, les similituds i les diferències dels materials.

Qualsevol objecte pot ser un tresor per als infants i esdevé una font inesgotable de descobertes.

Un buen juguete es aquel que, sin ser nada en concreto, puede ser todo

Francesco Tonucci


203 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
Publicar: Blog2_Post
bottom of page