top of page

L'ESCOLTA COM A EINA IMPRESCINDIBLE

Si una qualitat defineix a un educador i mestre, és l’escolta. Són una eina i estratègia imprescindibles per donar sentit a les accions dels infants.

L’escolta és una actitud receptiva que pressuposa una ment oberta i disponibilitat per interpretar. És una actitud que hem d’adoptar si creiem en un model educatiu que considera a l’infant com un transmissor de cultura, com una persona amb capacitat de crear i construir significats.

Sovint hem sentit: cal escoltar més i callar més. Si això ens ho apliquéssim més sovint, si escoltéssim més als infants i miréssim més el seu fer... segurament, una altra societat tindríem, uns altres entorns gaudiríem i una altra mirada ens acompanyaria per la vida.


Sabem què pensen els infants? Sabem com ho fan?

Moltes vegades, sentim comentaris menystenint el seu pensament, les seves paraules i les seves accions.

Són petits no ens entenen…

són petits encara no parlen…

són petits encara no se n’adonen…


I podem afirmar que des de l’escola els escoltem, els tenim en compte i els mirem, ja que sense fer-ho no podriem donar sentit al dia a dia del centre.


Escoltar els infants petits i entendre’ls quan encara no parlen amb paraules. Saber-hi respondre en la mesura adequada, donant prioritat a l’acolliment de les iniciatives de l’infant abans que a la satisfacció del plaer de l’adult en la relació mútua. Respectar la seva intimitat i tenir en compte les seves demandes, sobretot pel que fa al contacte físic en les activitats de la vida quotidiana… Pepa Òdena. Loczy, escoltar els infants

Escoltar als infants des de ben petits és imprescindible per comprendre les seves necessitats.

Escoltar als infants amb tots els sentits, no només amb les orelles. El seu cos, els seus gestos, els seus moviments també comuniquen.

Escoltar als infants ens permet oferir una organització, unes propostes i uns projectes de vida plens de significat i contextualitzats al que necessiten, oferint una cultura educativa a mida de les seves inquietuds i moment evolutiu.

Escoltar als infants i practicar aquesta escolta, ens permet comprendre els seus ritmes sense expectatives i sense judici.

Escoltar als infants ens permet respectar i respectar-nos.

Per escoltar ens cal aturar el ritme frenètic de la societat, ens cal vetllar per una escola ben pensada, parlada i amb un engranatge planificat, on totes les persones que l'habiten coneixen el perquè de cada acció. On escoltar-se els uns als altres és feina imprescindible de cada dia.

Escoltar als infants situa als adults en posició d'observadors. I observar no es limita a prendre notes i fotografiar sinó, que implica posar als adults en relació amb el que s'està observant. Interpretant per actuar, interpretant per enriquir i per transformar l'acompanyament, les propostes, els espais...


Escoltar i observar per donar visibilitat a les accions que es viuen.

Escoltar i observar per donar visibilitat als processos de coneixement.

Escoltar i observar per construir una escola a la mida de cada infant.


Escoltar-nos ens permet conèixer i comprendre la nostra identitat com a persones i com a grup.

121 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
Publicar: Blog2_Post
bottom of page